Kerületgazda Szolgáltató Szervezet

Családbarát Munkahely kialakítása a Kertvárosban

 

A Kerületgazda Szolgáltató Szervezet számára rendkívül fontos a jó munkahelyi légkör kialakítása munkavállalói részére. Az elmúlt évek változásai után is szeretnénk segíteni kollégáinknak, és törekszünk a munka és a család illetve magánélet összehangolását elősegítő intézkedések, gyakorlatok és politikák bevezetésére és fenntartására. Intézményünk igazgatója is nagycsaládos, ezért pontosan tudja, milyen nehéz megteremteni a harmóniát munka és család között. Eddig is nagy hangsúlyt fektettünk családbarát programok szervezésére illetve fenntartó önkormányzatunk által szervezett rendezvényeken való részvételre. Ezeket munkaidőben, vagy közvetlen a munkaidő végére, de iskolai szünetben szerveztük, ezzel is biztosítva azt, hogy munkavállalóink gyermekei, családtagjai is részt vehessenek. A család és a munka összeegyeztetése nálunk vállalatvezetési szempont és ez beépül a mindennapok folyamataiba, ezért nő az alkalmazottak motivációja, munkavégzési hatékonysága és megelégedettsége, kevesebb a stressz, csökken a fluktuáció, illetve a betegség miatti távolmaradás. Számunkra fontos a jól kvalifikált, elkötelezett munkaerő megtartása, mert ez biztosítja hosszú távon a versenyképességet, az eredményességet. Valóban igazi hitvallásnak tekintjük a munkavállalókról való sokoldalú gondoskodást és igényeik figyelembevételét.

2015-ben intézményünk pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására címmel kiírt nyílt pályázatra, és elnyerte a „Családbarát munkahely 2015” címet. A benyújtott pályázatban, valamint a szakmai programban és költségvetésben részletezett feladatok megvalósítását azonnal megkezdtük. Az erről szóló oklevelet itt tekintheti meg.

A Kerületgazda Szolgáltató Szervezet nagy hangsúlyt kíván fektetni a megvalósuló családbarát intézkedések külső és belső kommunikációjában való megjelenítésére, Honlapunkon és facebook oldalunkon erről folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket.

  

1. Munkavállalóink kiskorú gyermekeinek felügyelete kisebb betegségek esetén, iskolaszüneti napokon és oktatási szünetekben. Gyermekjátszó sarok kialakítása.

Mindannyian tudjuk, milyen problémával jár megoldani gyermekeink megfelelő felügyeletét a vakációk alatt. Eddig is bevett gyakorlat volt nálunk, hogy vártuk a munkába különböző okokból (családi ok, elhúzódó betegség, őszi, téli nyári oktatási szünet) gyermekkel érkező kollégákat. Ezért székhelyünkön gyermekjátszó sarkot alakítottunk ki. Mobil játszókosár összeállításával és beszerzésével biztosítjuk, hogy gyermekeink jól érezzék ez idő alatt magukat. A tervezett intézkedések eredményeként megvalósult beruházások a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet ügyfelei számára is hozzáférhetőek, így minden intézményünkkel kapcsolatba kerülő kisgyermekes közlekedését, ügyintézését, munkáját segíti a megvalósult intézkedés.

 

 2. Munkaidő

Intézményünkben régóta bevezetésre került a rövidített munkahét, pénteken csak 13 óráig tart a munkaidő, ezzel adva lehetőséget ahhoz, hogy munkavállalóink hétvégén minél több időt tölthessenek családjukkal.

Cégvezetésünk lehetőséget ad arra, hogy a szabadságokat az iskolai szünetekhez alkalmazkodva vehessék ki, hiszen a családoknak ezen időszakokban a legnehezebb gyermekeik felügyeletéről gondoskodni. Az évi szabadság kiadásakor munkavállalóink a munka törvénykönyvében előírtaknál lényegesen szabadabban dönthetnek.

 

 

3. Családi film klub:

Megváltoztak a filmnézési szokások. Egyre kevesebbet megyünk el moziba, a filmeket gyakrabban nézzük TV-n, DVD-n vagy interneten szűk családi körben, vagy akár egyedül. Ugyanakkor  mégis csak jobb filmeket nagyobb társaságban nézni, és a látottakat megbeszélni.

Igény szerint, akár minden pénteken - hiszen ekkor csak 13 óráig tart a munkaidő – film klubot szervezünk székhelyünk étkezőjében. Erre munkavállalóink családostul jöhetnek, és a korösszetételre való tekintettel választjuk ki a lejátszandó filmet. Kisebb gyermekek a szintén e pályázat keretein belül kialakított játszósarokban tölthetik el az időt. Ez alkalmat ad arra, hogy dolgozóink jobban megismerhessék egymást és egymás családtagjait. Ha kezdeményezésünk eléri célját, családi barátságok alakulhatnak ki és ez javítja a munkahelyi hangulatot, valamint a munkahellyel szembeni lojalitást.

 

 

4. Családi nap

A tervezett családi nap évente egyszeri megrendezésére nagy hangsúlyt kívánunk fektetni, hiszen munkatársaink mindennapjaik meghatározó részét együtt töltik és ezzel a rendezvénnyel kívánjuk erősíteni egymás megismerését, a csapatban való együttműködést. Rendezvényünkre meghívjuk nyugdíjas, GYES-en vagy fizetés nélküli szabadságon lévő kollégáinkat is.

Az első családi nap megszervezésére 2015 szeptemberében került sor. Előadóművészek, lovaglási lehetőség, kézműveskedés, tombola várta az érdeklődőket, a belépő karszalag mellé egy szelet csoki is jutott mindenkinek. Az egész napos programon a jelenlévők éhségüket a helyben készült gulyáslevessel csillapíthatták, üdítőitalok, gyümölcs, aprósütemény volt az asztalokon.. A gyermekek számára ugráló várat béreltünk, melyet térítésmentesen vehettek igénybe.

Az időjárás is kedvezett a rendezvény napján, számos élménnyel gazdagodva tértek haza a családok.